Може ли НАТО да помогне на Украйна

Коментар на Райън Чилкот от срещата на алианса в Нюпорт, Уелс за телевизия Bloomberg

04.09.2014 | 16:04 Редактор: Георги Стоянов
Може ли НАТО да помогне на Украйна

Имаме детайли за това, което г-н Расмусен каза за границите на евентуалните действия на НАТО и за това, какво ще бъде направено от тук насетне. Това, което той каза по-рано, е че НАТО може да предостави някаква военна подкрепа за украинската армия в конфликта с руските сили. Райън, какво знаем, колко далеч може да стигне тази подкрепа? Каква е позицията на НАТО що се отнася до отношенията с Украйна?

Райън Чилкот: Знаете ли, ако трябва да бъда честен, не мисля, ще стигнем твърде далеч. Както и Европейският съюз, НАТО се състои от 28 страни, които трябва да вземат решение единодушно.

Разбираме, че те са готви да направят някаква декларация и както чухте по-рано, ще бъде създадена коалиция на желаещите, които могат да направят и повече.

Това, което Украйна иска, разбира се, е подкрепа във военно отношение и оръжия. За сега обаче не изглежда, че НАТО е готова да стигне толкова далеч.

Но, може би няколко страни са готови да го направят. И това ще стане ясно на срещата.

Интересен е и коментарът за Ислямската държава. Готова ли е НАТО да се справи с Ислямската държава, да направи нещо в допълнение на това, което отделни страни, като Съединените щати, правят сега, например въздушните удари.

Това е интересно, защото знаем, че  Великобритания ще предложи идеята за тренировъчна мисия на НАТО в Ирак.

Тоест в Ирак да бъдат изпратени войници на НАТО, които да тренират иракските военни, както, разбира се, сме правили преди, по време на кампанията и войната от 2003, която свали Садам Хюсеин.

Чухме генералния секретар да казва, че ако иракското правителство поиска това, НАТО сериозно ще обмисли тази възможност. Така че мисля, че на този фронт също има прогрес.