Ковачевски: РСМ ще продължи да помага на Украйна, войната нарушава международното право

Премиерът ще посети Киев

09.01.2023 | 21:57 Редактор: Петя Кръстева
Ковачевски: РСМ ще продължи да помага на Украйна, войната нарушава международното право

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази подкрепата на Скопие за украинския народ в бруталната, неоправдана и непредизвикана военна агресия от страна на Русия срещу Украйна в телефонен разговор с президента Володимир Зеленски, съобщи правителството на РСМ, цитирано от МИА.

"Войната, която предизвика Русия преди почти година, е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН. Украйна е независима и суверенна държава със собствена териториална цялост. Агресията на Русия трябва да бъде осъдена по най-категоричния възможен начин, защото освен че нарушава нормите, тя причинява също човешко страдание и същевременно засяга световната икономика", категоричен бе Ковачевски.

Премиерът и Зеленски са обсъдили също така подкрепата и помощта, която Република Северна Македония оказва на Украйна. Президентът на Украйна изразил благодарността си към македонския народ за оказваната подкрепа и помощ, пише БТА.

В разговора е отбелязано, че Република Северна Македония ще продължи да помага на Украйна по всички възможни начини.

Разговорите са засегнали и случващото се на фронта, както и ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в приноса за прекратяване на войната. 

Снимка: БГНЕС