fallback

Планът на Путин за Източна Украйна е балансиран, но трудно изпълним

Коментар на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов

04.09.2014 | 09:59 Автор: Мариета Иванова

Планът на Путин за прекратяване на конфликта в Източна Украйна е балансиран, но трудно изпълним, коментира в предаването Денят On Air кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов. По думите му е балансиран, „защото отговаря общо взето и на исканията на властите в Киев, и на сепаратистите. По- точно-сепаратистите настояват украинските войски да се изтеглят на разстояние, откъдето да не могат да обстрелват с тежки оръжия населените места, а пък Киев настоява да спре незабавно офанзивата на сепаратистите. Така, че планът се преценява като възможност и двете страни да излязат с вдигната глава“.

 

От друга страна, планът е нереалистичен, защото в Киев все още е много популярно мнението, че със сепаратистите не трябва да се преговаря, коментира Михайлов.

„Яценюк определи този план като опит да се замрази конфликтът на настоящия етап и предложението на Пурин е провокирано от планираните нови санкции срещу Русия. В същото време Порошенко пък приветства този план като заяви, че много се надява на преговорите в петък- 5 септември, на тристранната контактна група да бъде постигнато споразумение за траен мир“, коментира кореспондентът на БНР.

Той припомни, че Русия категорично отрича да участва в конфликта, както и, че нейната роля може да бъде само един гарант за исканията на сепаратистите.

Вижте целя коментар от видео файла.  

 

 

fallback
Още от Свят
fallback