fallback

Мексико показа бъдещия облик на футуристично летище

Проектът е на стойност 9.2 млрд. долара

04.09.2014 | 09:30 Автор: Мариета Иванова

Мексико показа бъдещия облик на футуристичното летище, което ще бъде построено в столицата нa страната. Проектът е на стойност 9,2 млрд. долара. Проектантите, които спечелиха конкурса за дизайна на съоръжението, са британецът Норман Фостър и мексиканецът Фернандо Ромеро.

Летището ще има шест писти и ще бъде изградено в непосредствена близост до международното летище „Бенито Хуарез“ в източната част на Мексико Сити.

Действащата аерогара разполага само с две писти, които са крайно недостатъчни, за да обслужват безпроблемно големия трафик в един от най-важните метрополиси в света. Проектантите обещават, че новото летище ще може да обслужва до 120 млн. пътници на година.

Норман Фостър е един от най-известните архитекти на подобни съоръжения в света. Неговата компания Foster + Partners е автор на проектите на летището в Пекин и стадион „Уембли“ в английската столица Лондон. Негов е проектът и на култовата сграда, наричана още „краставицата,“ в Лонодското Сити.

Неговият колега Фернандо Ромеро пък, е съпруг на Сумая Слим, дъщеря на най-богатия човек на света Карлос Слим. От професионалното му порт фолио става ясно, че е работил по проекта на музея „Сумая“ в Мекиско, където се съхранява голяма част от личната колекция от произведения на изкуството на Карлос Слим.

 

fallback
Още от Свят
fallback