fallback

Срещата на НАТО в Уелс започва

Програмата включва обсъждане на "предизвикателствата пред сигурността в няколко района на света", коментира Расмусен

04.09.2014 | 09:14 Автор: Мариета Иванова

Предизвикателства пред сигурността в няколко района на света. С тези думи генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен коментира програмата на започващата днес в Уелс двудневна среща на Алианса.

Основният акцент ще падне върху кризата в Украйна и задълбочаващата се терористична опасност в лицето на Ислямска държава.

Очаква се да бъде взето решение за създаването на военен корпус за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа, като не е изключено и решение за колективна военна офанзива срещу джихадистите в Близкия Изток.

Позицията на България на срещата на върха ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

В навечерието на срещата Расмусен обяви, че Алиансът трябва да подбори възможността си да действа целенасочено и ефективно при необходимост и в двете сериозни кризи, пред които е изправена международната общност.

Що се отнася до кризата в Близкия изток Расмусен приветства въздушните удари по бойци на Ислямска държава, дело на САЩ, но съобщи, че към момента иракското правителство не е отправило молба към НАТО за помощ.

По отношение на кризата в Украйна, Расмусен, който е един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин, постави под съмнение намеренията на Москва за постигане на мир.

„Мисля, че в основата на своята политика, Русия няма интерес от примирие. Те искат да продължат с дестабилизацията на Източна Украйна. Така че, ние трябва да продължим да притискаме руснаците да изтеглят своите военни от украинската граница, да прекратят доставките на оръжия към сепаратистите и да се ангажират с конструктивен политически диалог,“ коментра Расмусен.

„Гарантиране на колективната ни сигурност“- такива пък са очакванията на британския премиер Дейвид Камерън преди срещата. Великобритания е една от европейските държави, които са считани за най-големия източник на кадри в редиците на Ислямска държава.

„Трудно можем да си представим по-съдбовна среща на нашия Алианс,“ посочи Камерън. -  „Живеем в толкова опасен и труден свят. Виждаме всеки ден руските действия в Украйна. Виждаме сцените в Ирак и Сирия, където джихадистите се опитват да създадат т. нар. „халифат“, виждаме тяхната бруталност при екзекуциите на журналисти. В този опасен свят- НАТО има ключовата роля в гарантиране на колективната ни сигурност“. На това ще бъдат посветени следващите два дни.

На срещата няма да бъдат взимани решения за разширяването на НАТО, включително присъединяване на Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback