Срещата на НАТО в Уелс започва

Програмата включва обсъждане на "предизвикателствата пред сигурността в няколко района на света", коментира Расмусен

04.09.2014 | 09:14 Редактор: Мариета Иванова
Срещата на НАТО в Уелс започва

Предизвикателства пред сигурността в няколко района на света. С тези думи генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен коментира програмата на започващата днес в Уелс двудневна среща на Алианса.

Основният акцент ще падне върху кризата в Украйна и задълбочаващата се терористична опасност в лицето на Ислямска държава.

Очаква се да бъде взето решение за създаването на военен корпус за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа, като не е изключено и решение за колективна военна офанзива срещу джихадистите в Близкия Изток.

Позицията на България на срещата на върха ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

В навечерието на срещата Расмусен обяви, че Алиансът трябва да подбори възможността си да действа целенасочено и ефективно при необходимост и в двете сериозни кризи, пред които е изправена международната общност.

Що се отнася до кризата в Близкия изток Расмусен приветства въздушните удари по бойци на Ислямска държава, дело на САЩ, но съобщи, че към момента иракското правителство не е отправило молба към НАТО за помощ.

По отношение на кризата в Украйна, Расмусен, който е един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин, постави под съмнение намеренията на Москва за постигане на мир.

„Мисля, че в основата на своята политика, Русия няма интерес от примирие. Те искат да продължат с дестабилизацията на Източна Украйна. Така че, ние трябва да продължим да притискаме руснаците да изтеглят своите военни от украинската граница, да прекратят доставките на оръжия към сепаратистите и да се ангажират с конструктивен политически диалог,“ коментра Расмусен.

„Гарантиране на колективната ни сигурност“- такива пък са очакванията на британския премиер Дейвид Камерън преди срещата. Великобритания е една от европейските държави, които са считани за най-големия източник на кадри в редиците на Ислямска държава.

„Трудно можем да си представим по-съдбовна среща на нашия Алианс,“ посочи Камерън. -  „Живеем в толкова опасен и труден свят. Виждаме всеки ден руските действия в Украйна. Виждаме сцените в Ирак и Сирия, където джихадистите се опитват да създадат т. нар. „халифат“, виждаме тяхната бруталност при екзекуциите на журналисти. В този опасен свят- НАТО има ключовата роля в гарантиране на колективната ни сигурност“. На това ще бъдат посветени следващите два дни.

На срещата няма да бъдат взимани решения за разширяването на НАТО, включително присъединяване на Украйна.