fallback

Седемте стъпки на Путин за регулиране на ситуацията в Донбас

Според руския президент окончателно споразумение между Киев и представителите на Югоизточна Украйна може да бъде постигнато на 5 септември

03.09.2014 | 17:01 Автор: Мариета Иванова

В ефира на телевизионния канал „Россия 24“  руският президент Владимир Путин представи план от седем стъпки за регулиране на ситуацията в Донбас, Източна Украйна.

Първо- да се прекратят активните настъпателни операции на въоръжени сили и  формирования на опълченци в Югоизточна Украйна- по направленията – Луганск и Донецк.

Второ- отвеждане на разстояние на въоръжените подразделения на силовите структури на Украйна с цел изключване на възможността за обстрел на населените места от артилерийски огън или от други ракетни установки.

Трето – осигуряване на пълноценен и обективен международен контрол за спазване на условията по прекратяване на огъня и мониторинг на обстановката; създаване по този модел на зона за безопасност .

Четвърто – изключване на използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта.

Пето - организиране на размяна на насилствено задържани лица на принципа „всички за всички“, без каквито и да е било предварителни условия.

Шесто – откриване на хуманитарен коридор за придвижване на бежанци и  доставки чрез хуманитарни камиони в градовете и други населени пунктове в Донбас – Донецка и Луганска области.

Седмо – предоставяне на възможност за изпращане на специализирани бригади в пострадалите населени места в Донбас с цел възстановяване на разрушените обекти на социалната и жизнеподдържащата инфраструктура.

Според Путин окончателното споразумение между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна може да бъде постигнато и утвърдено на насрочената среща на контактната група на 5 септември тази година.

fallback
Още от Свят
fallback