fallback

Обама: Рано е да се говори за прекратяване на огъня в Украйна

03.09.2014 | 16:50 Автор: Теодора Георгиева

В Естония американският държавен глава Барак Обама заяви, че Съединените щати имат задължения според устава на НАТО да допринасят за колективната отбрана на Алианса.

По думите му този ангажимент е непоколебим.

Обама обяви, че САЩ изпращат още авиационни части и самолети в Естония за укрепване на сигурността й.

Той определи естонската военновъздушна база Амари като отлично място за базиране на допълнителните сили.

Американският държавен глава призова европейските държави-членки на Алианса да допринесат за укрепването на съюза, следвайки примера на Естония, която дава 2% от своя БВП. „Естония е пример за това как всяка държава-членка на НАТО трябва да допринася за нашата колективна отбрана“, коментира Обама.

На срещата на върха на НАТО на 4 септември се очаква да се постигне споразумение за създаването на корпус за бързо реагиране.

Той ще включва по-специално няколко хиляди войници, които могат да бъдат изпратени в гореща точка за по-малко от два дни, а не както досега времето за реакция да възлиза в рамките на пет дни.

Обама не пропусна да засегне и темата за вторият екзекутиран американски журналист.

Той остро осъди жестокото престъпление и заяви, че този акт само ще увеличи стремежите на Съединените щати за борба с екстремистите.

Днес страната ни скърби за Стивън Сотлоф. Както Фоули, така и Сотлоф бяха брутално убити. Това са абсурдни твърдения, че ислямистите убиват в името на религията. Приятелите на Стивън казват, че той дълбоко е уважавал ислямския свят. Той рискува живота си, за да обикаля в Близкия изток, за да разказва историята на мъжете и жените мюсюлмани и да настоява за справедливост и достойнство, заяви американският президент Барак ОБама.   

Обама подчерта, че ужасяващите актове на ислямистите обединяват американския народ и потвърждават решимостта му за борба срещу тях.

Той предупреди, че обсегът на действие на САЩ е дълъг и ще бъде раздаде справедливост.

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback