Близо ли сме до създаването на ваксина срещу ебола?

Коментар на Сам Фазели за телевизия Bloomberg

03.09.2014 | 16:01 Редактор: Георги Стоянов
Близо ли сме до създаването на ваксина срещу ебола?

 Сам, благодаря ти много, че се присъедини към нас. Колко далеч се намираме от някакъв по-сериозен прогрес в разработката на ваксина или в ограничаването на епидемията? Къде е фокусът?

Сам Фазели: Да, добро утро, първо искам да кажа, че това е доста ужасна болест, очевидно. Така че трябва да бъде направено всичко възможно, за да се опитаме да я овладеем и по възможност да я унищожим.   

Реалността около разработката на евентуална ваксина, е, че това може да бъде направено наистина бързо, ако не сме твърде прецизни.

Например нека разгледаме случая с треската денга. Денга е доста сериозна болест в югоизточна Азия. Тя е подобна на тиф. Така че за нея се разработваха ваксини.

Това обаче отне 10 години. Има 5 различни денга щама, така че трябва да сте сигурни, че ваксината ще действа при всички от тях. Това е едната крайност.

В случаи като този, в който няма наистина да успеем да тествате ваксината сред много хора, това с което трябва да се задоволим, е да я изпробвате на ограничен кръг от хора,  и да покажем, че тя предизвиква имунна реакция, че осигурява потенциална защита. И казвате добре, разполагаме с това.

Колко дълго отнемат тези изпитания Сам?

Сам Фазели: Подобни изпитания могат да бъдат извършени в рамките на 3 до 6 месеца. Те ще бъдат проведени сред здрави доброволци, не болни хора, така че може да бъдат направени доста бързо.

Да, една от причините, поради която четох, че прогресът може да е сравнително бавен, е фактът, че съвсем логично, границите са затворени заради карантината и хората не могат да пътуват. Това води до проблем при тестването на ваксината върху хора, които са болни, заради ограничения достъп.

Сам Фазели: Да, за съжаление се сблъскваме с този проблем в Африка през цялото време.  Достъпът до хора, достъпът до някои отдалечени села.

При ваксините, това което целите, е всъщност частично ограничаване на заразата. Създавате кръг от имунизирани хора – медицински работници, хора, които са били в контакт със заразени, техните семейства.

Това в известен смисъл помага. До колко може да помогнем на много трудно достъпен район в африканската провинция? Тук ваксината няма отношение, тук проблемът за съжаление е самата реалност.

Това, което може да се направи с тези ваксини в крайна сметка, е нещо като случая с едрата шарка.

Много се говореше за едрата шарка точно след атентата на 11 септември. Тогава имаше доста опасения, че едрата шарка може да се използва като оръжие за биотероризъм.

Ебола се вписва в този профил също. Тя е много заразна, не и толкова опасна като едрата шарка, която може да се пренася по-лесно, но въпреки това тя е изключително смъртоносна.

Така че според мен тук има потенциал за разработване на ваксина, която е потенциално ефективна и поражда имунна реакция.

Такава ваксина може да бъде използвана за попълване на правителствени резерви като предпазна мярка.

Glaxo биха ли направили това от филантропски подбуди?

Сам Фазели: Glaxo, не е организация с идеална цел, така че е малко вероятни те да го направят само по тази причина.

Те имат капацитета да го направят, въпреки че според мен за сега не са участвали в подобен проект.

Те бяха една от малкото компании, на която беше предложено да разработи ваксина срещу антракс. Епидемии от антракс няма. Целта на ваксината е да гарантира сигурността.

Мисля, че от ваксина срещу ебола могат да бъдат спечелени пари. Това няма да е много сериозна сума. Няма да са милиарди долари, но  все пак ще е нещо и правителствата ще се свързват с тях, за да попълват запасите си.

Били било добре за тях да станат известни като компанията, която е разработила ваксина срещу ебола? Това само по себе си е нещо, което би повишило имиджа на Glaxo.

Сам Фазели: Това е така. В крайна сметка бизнесът им е да помагат на хората, които са болни. Колко силен ще е този ефект обаче и колко дълго този ореол ще се запази, не е ясно.

Следващият път, когато се разминат с очакваната печалба за тримесечието,  този ореол няма да има значение.

Но в крайна сметка, това е нещо хубаво, което те могат да направят. Те ще имат печалба.

В момента обаче ние трябва да мислим за хората, които непосредствени са засегнати от болестта.