Как могат САЩ и ЕС да отговорят на руската агресия?

Коментар на генерал Кейт Александър, бивш директор на NSA за телевизия Bloomberg

03.09.2014 | 15:51 Редактор: Георги Стоянов
Как могат САЩ и ЕС да отговорят на руската агресия?

Какво е вашето виждане? Смятате ли, че му е предоставен карт бланш да вземе каквото си пожелае на картата?

Кейт Александър: Не, не мисля така. Мисля, че това, което президентът Обама казва е правилният подход. Това трябва да е коалиционен подход.

Не може да говорим за САЩ срещу Русия. Рисковете тук са много по-големи. Това е ситуация в която трябва да имаме твърдата подкрепа на съюзниците ни в НАТО и Европейския съюз.

Мисля, че президентът Обама се опитва да изгради тази коалиция, която да отправи силно послание, че не става въпрос само за САЩ срещу Русия. 

Трябва да имаме силни съюзници в лицето на Германия, Франция, Великобритания и други страни, за да гарантираме, че това няма да се случи, че Русия няма да нахлуе в източна Украйна.

Колко близо сме до това? Вярвате ли, че Европа ще пожелае да обедини усилията си с САЩ, наистина да обуздае амбициите на Владимир Путин?

Кейт Александър: Според мен има два момента. Първо имаме изявлението на Европейският съюз за санкциите. Те казват, че са решени да действат в тази посока.

Вторият момент е предстоящата конференция на НАТО на 4-ти и 5-ти септември. Мисля, че това е перфектният момент президентът Обама и останалите лидери да седнат заедно и да изработят коалиционен отговор.

Не отговор на САЩ, не отговор на Германия, а коалиционен отговор, при който всички се съгласяват за начина, по който ще работим заедно.

Така отговорът ще има повече тежест, отколкото ако това просто е американска идея, която всички се опитват да следват. Мисля, че това е много важно.

Значи трябва да го направим заедно?

Кейт Александър: Точно така. Мисля, че САЩ имат роля. Имаме определени възможности, които ще използваме. Не може обаче САЩ да действат сами.