Песков: Путин и Порошенко обсъдиха стъпки за прекратяване на огъня в Украйна

Обама: Подкрепяме усилията на президента Порошенко да постигне смислено примирие

03.09.2014 | 14:36 Редактор: Мариета Иванова
Песков: Путин и Порошенко обсъдиха стъпки за прекратяване на огъня в Украйна

Президентите на Русия и Украйна – Владимир Путин и Петро Порошенко „в голяма степен се съгласиха за стъпките“ за прекратяване на огъня между украинските военни и опълченците. Това е заявил пред ИТАР- ТАСС говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„В хода на днешния телефонен разговор действително Путин и Порошенко обмениха мнения и в голяма степен постигнаха съгласие за стъпките, които биха помогнали в скоро време да бъде прекратен огънят между украинските военни подразделения и опълченците в югоизточната част на страната“, сподели Песков.

По този начин говорителят на Путин коментира разпространеното по-рано съобщение, че двамата президенти са постигнали споразумение „за постоянно прекратяване на огъня в Донбас“. Москва не веднъж е подчертавала, че Русия не е страна по конфликта, който е вътрешен за Украйна, припомня ИТАР-ТАСС. Това заяви за пореден път миналата седмица самият Путин след преговорите с Порошенко в Минск. - „Откровено казано, ние не можем да говорим за каквито и да е условия за прекратяване на огъня, за възможни договорки между Киев, Донецк и Луганск- това не е наша работа, а работа на самата Украйна,“ заяви тогава руският лидер.

Малко след като разпространиха информацията, че Путин и Порошенко са постигнали споразумение за постоянно спиране на огъня в Донбас, от президентската пресслужба в Украйна уточниха информация, че е постигнато споразумение за режим на прекратяване на огъня“.

От естонската столица Талин американският президент Барак Обама коментира, че е твърде рано да се каже „какво означава това примирие“. - „Не разполагаме с никакви детайли. Просто имаме няколко телеграфни съобщения. Ние неотклонно подкрепяме усилията на президента Порошенко да постигне смислено примирие, което може да доведе до политическо решение на конфликта. Досега това не се е случило или, защото Русия не е искала сериозно  да бъде намерено подобно решение, или защото се е правила, че не контролира сепаратистите, които нарушаваха договаряните примирия, когато смятаха, че това им е от полза,“ посочва американският президент, цитиран от Bloomberg.

"Засега не сме видели особен резултат от обявяваните до момента примирия. След като казах това, ако Русия наистина е готова да спре да финансира, въоръжава, тренира и в много случаи да подкрепя с руски войници действията на сепаратистите в Украйна, и е сериозна в усилията за намиране на политическо решение, тогава това би било развитие, на което всички ние се надяваме.  Нееднократно съм казвал, че ние предпочитаме една силна, продуктивна и сътрудничеща си с нас Русия“, коментира още Обама.

В Талин американският президент има планирана среща с държавните глави на трите балтийски страни- Литва, Латвия и Естония.

Тя се състои непосредствено преди срещата на върха на НАТО, планирана за 4- 5 септември в Уелс.