fallback

Бивш руски вицепремиер изпрати писмо с шрапнел на Макрон: Никой няма да избяга от отговорност

Дмитрий Рогозин беше прострелян в гърба при обстрел на хотел в Донецк

04.01.2023 | 14:59 Автор: Петя Кръстева

Бившият ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обяви, че е изпратил на френския президент Еманюел Макрон шрапнел, който го е ранил в Украйна. Според него той е изстрелян от френска самоходна гаубица "Сезар", доставена на Киев от Франция, предаде Франс прес.

Рогозин, който в момента ръководи група военни съветници, оказващи помощ на сепаратистките сили в Украйна, беше ранен в гърба през декември по време на украински удар срещу хотел в град Донецк, в Източна Украйна, който е под контрола на Русия. При инцидента имаше няколко убити и ранени, посочва АФП. Той уверява, че инцидентът е станал по време на "работна среща" в ресторанта на хотела. Руската обществена телевизия "Россия 24" от своя страна потвърди, че бившият шеф на "Роскосмос" е празнувал 59-ия си рожден ден там с гости и музика.

Рогозин разказа, че след атаката е бил опериран в болницата, тъй като шрапнел се забил над дясната му лопатка и добави, че е изпратил писмо относно инцидента на френския посланик в Москва Пиер Леви.

"В този плик, заедно с писмото ми, ще видите шрапнел от снаряд от френска 155-милиметрова гаубица "Сезар". Този шрапнел проби дясното ми рамо и се заби в петия шиен прешлен - само милиметър по-настрани и можеше да ме убие или да ме направи инвалид“, пише той в Telegram. Френското посолство в Москва засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата, пише БТА.

Атаката, при която е бил ранен Рогозин, е отнела живота на двама негови приятели, каза самият той и добави: „Всички наши жертви ще тежат на съвестта ви“.

"Моля да предадете шрапнела, изваден от хирурзите от гръбнака ми, на френския президент Еманюел Макрон. Кажете му, че никой няма да избегне отговорност за военни престъпления", обобщи той.. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback