Обама пристигна в Естония

03.09.2014 | 07:23
Обама пристигна в Естония
Обама пристигна в Естония

Американският президент Барак Обама пристига в Естония за разговори с лидерите на Балтийските страни, посветени на сигурността и отношенията НАТО Русия.

Президентският самолет Air Force One кацна в 06.22 местно време на летище Талин и бе посрещнат от външния министър Урмас Пает. От летището президентският кортеж с 20 коли пое към Swissotel в центъра на града.

В столицата Талин, американският президент и колегите му от Естония, Латвия и Литва ще обсъдят възможност за повишаване на бойната готовност ан НАТО в региона.

Още по темата

Срещата предшества заседанието на НАТО в Уелс, където пък официално трябва да бъде взето решение за създаване на корпус за бързо реагиране, в случай на силна руска агресия в Източна Европа.

На срещата с тримата президенти на балтийските страни Обама ще изрази пълната готовност на НАТО да защити своите партньори, в случай че Русия насочи агресията си към тях.

Балтийските държави настояват за мобилизирането на военни части по границата, както и увеличаване на въздушните патрули над тяхна територия.

Иначе, с наближаването на определената от много експерти като най-важна среща на НАТО от създаването на Алианса досега, напрежението за необходимостта от взимане на сериозни мерки срещу Москва расте.

Въпреки изявеното желание от страна на Украйна за членство във военната организация, темата няма да бъде разглеждана в Уелс.

Лидерите на НАТО се намират в положение, в което нямат верен ход.

В случай, че изострят тона срещу Москва и се стигне до мобилизиране на военна сила може да последват тежки кръвопролития, дори продължителна война.

Ако пък отново смекчат тона и не предприемат нищо ще компрометират себе си като гарант за сигурността на свои членове като Естония, Литва и Латвия.

В обсъждането за бъдещето на НАТО ще участват общо 5 хил. делегати.

Ще има представители на ЕС, ООН, МВФ и Световната банка.