НАТО изпраща бойни части в Източна Европа

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg

02.09.2014 | 17:20 Редактор: Георги Стоянов
НАТО изпраща бойни части в Източна Европа

Колко голяма и колко бърза ще бъда тази бойна част?

Ханс Никълс: В НАТО се говори за 4000 военнослужещи, които ще могат да бъдат изпратени навсякъде в Европа в рамките на 48 часа.

Говорим за сухопътни, военноморски и специални сили. Това е пряк отговор на това, което НАТО определя като агресия от страна на Русия.

Генералният секретар на НАТО Андрес Расмусен говореше за това, че НАТО не може да остане наивна и че трябва да заздрави колективната отбрана на 28-те страни членки в рамките на НАТО.

Разбира се, Украйна не е в НАТО и това може да е тема на разговорите по време на срещата, която започва утре в Улес.

Този план трябва да бъде одобрен от лидерите. Но всичко показа че, това ще бъде направено. Междувременно ситуацията в Украйна определено ескалира. Не само в югоизточната част на страната, но също така и в Донецк.

Изглежда че руските сили напредват. Това се случа дни след като украинските сили бяха на път да превземат града.

Външният министър на Украйна заяви, че това е началото на сухопътна война в Европа, подобна на която не сме виждали от Втората световна война.

Германският канцлер Ангела Меркел, каква е нейната позиция за всичко това.

Ханс Никълс: Тя казва, че агресията трябва да отговорим твърдо, дори това да има икономически последствия. Това е ключово. Ето какво каза тя: „Да можете да променяте граници в Европа без последици и да атакувате други страни с войски, според мен това е много по-опасно от това да се наложи да преглътнем някои икономически неудобства.”

Представители на ЕС ще се срещнат в Брюксел утре. Те може да разширят санкциите. Говори се за забрана за купуване на руски финансови инструменти, държавен дълг с матуритет над 30 дни. В момента лимитът е 90 дни.

Все още няма твърдо решение. Те ще се срещнат  утре в Брюксел, докато NATO подготвя военния отговор в Уелс. Ана?

Президентът Обама се очаква да пристигне в Естония днес. Кажи ни какво прави той там пред срещата на НАТО в Уелс по късно тази седмица?

Ханс Никълс: Това определено е най-сериозният жест от страна на президента Обама - да приземи Air Force 1 в Талин.

Това е ясен знак, че САЩ и НАТО остават твърдо до своите нови членове. Важно е да отбележим, че Естония има обща граница с Русия.

Балтийските страни и Полша, това са страните, където тази част за бързо реагиране може да бъде разположена. 4000, може би 5000 военнослужещи.

Това е начин да бъдат предоставени гаранции на съюзниците и да се изпрати много ясно послание, като президентският самолет бъде приземен в Талин. НАТО ще спази задълженията си по член 5-ти от договора за отбрана.