Ще позволи ли Пекин демократични избори в Хонконг?

Коментар на Джон Доусън за телевизия Bloomberg от Хонконг

02.09.2014 | 16:45 Редактор: Георги Стоянов
Ще позволи ли Пекин демократични избори в Хонконг?

Джон Доусън: Ще повторя отново, те казват, че искат демокрация, че ще позволят демокрация, но не и пълната демокрация.

Не и според международните стандарти.

Джон Доусън: Точно така. Така че това е решението на изпълнителния комитет на китайския национален конгрес.

За изборите през 2017 ще има 2 – 3 кандидати, но ето и ключовият елемент, те трябва да имат подкрепата на поне половината от комитета - свързания с Пекин комитет за номинациите, в който има 1200 делегати.

И това е проблемът, който поражда напрежение.

Джон Доусън: Да. Така че Ли Фей, който поддържа позицията на Пекин. Той казва, цитирам, „Това е легално, честно и разумно решение”. Той също така е заместник генерален секретар на изпълнителния комитет на китайския национален конгрес. Това е достойно и мъдро решение и неговата легалност е неоспорима. Той направи обръщение вчера, може да чуем думите му:

"Ако следваме така наречения международен стандарт, предложен от някои малки групи хора в Хонконг, това ще създаде едно хаотично общество. До сега те не можаха да ни кажат точната дефиниция за международен стандарт. Като резултат много хора в Хонконг пропиляха времето си да дискутират неща, които са безсмислени, вместо да обсъждат неща, които са уместни."

Добре, чухме позицията на Ли Фей, но какво да кажем за реакцията на групите с активисти.

Джон Доусън: В неделя се бяха събрали около 2500 активисти, докато сега се очакват над 10 хиляди в бизнес центъра на Хонконг, което е тук, съвсем на близо.И те, разбира се, ще искат държавата да отстъпи –  правилото един човек един глас. Те ще искат това. Ето какво казва Ансон Чан. Може да видите нейния много силен, много премерен отговор на това. Ето я и самата нея:

"Това ултра консервативно решение единствено ще радикализира общественото мнение. Ще има повече опозиция, липса на съдействие и това ще направи управлението дори още по-трудно. Сред хората в Хонконг има дълбоко вкоренено усещане за предателство и обреченост. А от гледна точка на Пекин, мисля, че те трябва да са притеснени, защото ясното послание, което отправят към хората в Хонконг е : ‘Ние ви нямаме доверие и за това трябва предварително да одобрим всички кандидати за изборите.’ Така че светът трябва да приеме ситуацията, каквато всъщност е, а именно, че Пекин е решил да прави с хората в Хонконг това, което си пожелае."

Джон Доусън: Мисля че тя перфектно обобщава настроенията в Хонконг и също така казва всичко това по един много премерен начин. Отново, изявлението от Occupy Central, които представляват движението за демокрация в Хонконг - няма време за цялото изявление - те обаче казват, че всички опции за диалог вече са изчерпани и че окупацията на центъра определено ще се случи.