Столтенберг: Военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира

"Изцяло в интерес на нашата сигурност е да направим така, че тя да победи", каза генералният секретар на НАТО

30.12.2022 | 15:14 Редактор: Ирена Бакърджиева
Столтенберг: Военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки на алианса да доставят още оръжия на Украйна, предаде ДПА.

"Призовавам съюзниците да направят повече. Изцяло в интерес на нашата сигурност е да направим така, че Украйна да победи, а (руският президент Владимир) Путин да не спечели", каза Столтенберг в интервю за ДПА.

Според него вероятно е още по-важно Украйна да получи достатъчно боеприпаси за вече наличните системи. По думите му нуждата от боеприпаси и резервни части "е огромна".

"Може да звучи парадоксално, но военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира. Знаем, че повечето войни приключват на масата за преговори – вероятно и с тази война ще стане така, но знаем, че това, което Украйна може да постигне при тези преговори, е неразривно свързано с военната ситуация", каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО даде да се разбере, че смята украинските атаки напоследък срещу военни цели в Русия за напълно легитимни.

"Всяка страна има правото да се защитава – също и Украйна", заяви той, като обясни, че украинските нападения трябва да се разглеждат в контекст. Това по думите му включва масираните руски удари по гражданската инфраструктура, целящи да оставят украинците без вода, ток и отопление през зимата, предаде БТА.

По въпроса дали според него е добре да бъдат доставени ракети със среден обсег на Украйна, Столтенберг каза, че продължава "диалогът между съюзниците и с Украйна за конкретни системи".

Той посочи, че страните от НАТО вече са доставяли на Украйна оръжейни системи с голям обсег, например ракетни установки "Хаймарс" и далекобойна артилерия. Доставят се също така дронове и бронирана техника, заяви Столтенберг.

Снимка: БГНЕС