Кои са печелившите и губещите от войната в Украйна?

Петролът и оръжията побеждават в Европа, а недвижимите имоти изостават

29.12.2022 | 20:41 Редактор: Тодор Петров
Кои са печелившите и губещите от войната в Украйна?

2022 г. беше година, която много европейски компании и инвеститори на фондовия пазар биха предпочели да забравят.

Внимателно изработените инвестиционни стратегии бяха поставени в безпорядък, първо от нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза, след това от нарастващите разходи по заеми, които вдигнаха доходността на 10-годишните облигации на Германия, еталонната стойност за Европа, до най-високото ниво от повече от десетилетие.

Войната се оказа благоприятна за акциите на отбранителните компании, докато нарастващите лихвени проценти повишиха кредитните маржове на банките. Европейските правителства се заеха почти за една нощ да увеличат военния си капацитет, след като руските войски навлязоха в Украйна. Резултатът е скок от 130% в германския изпълнител на отбраната Rheinmetall AG, най-добре представилите се европейски акции за тази година. Други европейски имена в отбраната като Thales SA, Dassault Aviation SA и SAAB AB са спечелили между 60% и 80%.

Бумът в така наречените стари сектори на икономиката като петрола и минното дело превърна енергетиката в най-добре представилия се подиндекс на Stoxx 600 с 30% увеличение. Енергийната криза, причинена от спад в руските доставки, повиши цените на петрола през първата половина на годината.

Европейските банки имаха силен край на годината, като успяха да спечелят 19% през четвъртото тримесечие и почти върнаха всичките си загуби за 2022 г. В долната част на купчината беше чувствителният към лихвите сектор на недвижимите имоти, отчитащ най-стръмния годишен спад от 2008 г. насам. Тъй като стойността на имотите се срива и разходите за финансиране се покачват още повече, най-лошото може тепърва да идва за пазара, раздут от години на евтино кредитиране.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС