fallback

Тайван се готви да се брани от Китай, удължава задължителната военна служба

Вместо 4 месеца, тя ще стане 1 година

27.12.2022 | 11:30 Автор: Вяра Димова

Тайван обяви удължаване на задължителната военна служба от четири месеца на една година, като се позова на заплахата от все по-враждебно настроения Китай.

Пекин смята самоуправляващия се демократичен Тайван за част от своята територия, която един ден трябва да бъде завладяна, ако е необходимо със сила. Островът живее в постоянен страх от китайско нахлуване.

Под ръководството на президента Си Дзинпин действията на Китай през последните години се засилиха, а нахлуването на Русия в Украйна задълбочи притесненията в Тайван, че Пекин може да предприеме подобни действия за анексиране на острова.

"Заплахите на Китай срещу Тайван стават все по-очевидни", заяви на пресконференция президентът Цай Инг-уен, цитиран от БГНЕС.

Новото изискване ще засегне мъжете, родени след 1 януари 2005 г., поясни Цай.

Задължителната военна служба е крайно непопулярна в Тайван - някога брутална военна диктатура, превърнала се в прогресивна демокрация. Предишното правителство намали задължителната военна служба от една година на четири месеца с цел да създаде предимно доброволчески сили.

Обявяването на военната служба дойде два дни след китайските военни учения в близост до Тайван, които бяха проведени в отговор на това, което Пекин определи като "провокации" и "сговор" между Вашингтон и Тайпе.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback