fallback

Китай към САЩ: Откажете се от играта с нулев резултат и манталитета от Студената война

Пекин скочи срещу Закон за националната отбрана за 2023 г., подписан от президента Джо Байдън

24.12.2022 | 09:34 Автор: Тодор Петров

Говорителят на китайското Външно министерство заяви, че Пекин изразява силно недоволство и отправи сериозен протест срещу САЩ. Причината е подписаният от американския президент Джо Байдън Закон за националната отбрана за 2023 г., който "съдържа множество отрицателни разпоредби относно Китай".

В Закона се говори за "китайска заплаха" независимо от фактите, намесва се във вътрешните работи на Китай и атакува ККП, което е сериозна политическа провокация към Китай. Освен това съдържа множество отрицателни разпоредби относно Тайван, които сериозно нарушават принципа на "един Китай" и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ, изпраща сериозен погрешен сигнал към сепаратистките сили за "независимост на Тайван" и причинява сериозни щети на мира и стабилността в Тайванския проток, подчерта говорителят.

"Призоваваме Вашингтон да изпълнява постигнатия важен консенсус от срещата на остров Бали между двамата държавни глави, да се откаже от играта с нулев резултат и манталитета от Студената война, да гледа на развитието на отношенията между Китай и САЩ обективно и рационално", каза още говорителят, цитиран от радио "Китай".

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback