Експлозия уби дете във Франция

Двама души загинаха при експлозия в четириетажен жилищен блок в парижкото предградие Росни су Боа

31.08.2014 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
Експлозия уби дете във Франция

Двама души загинаха при експлозия в четириетажен жилищен блок в парижкото предградие Росни су Боа /Rosny-sous-Bois, Seine-Saint-Denis/.

Сред жертвите е осемгодишно дете.

Ранени са 12 души.

Трима от пострадалите са в тежко състояние. Съдбата на 12 от обитателите на сградата все още е неизвестна. Сред тях са седем възрастни и пет деца.

На мястото на инцидента са пристигнали 15 спасителни екипи, спешни медици и пожарникари.  Причините за експлозията засега са неизвестни.

Малко след инцидента на мястото на експлозията пристигна френският вътрешен министър Бернар Казеньов. Той заяви, че по всяка вероятност причина за експлозията е изтичане на газ, но не се ангажира да потвърди това.

"Дойдох, за да се запозная отблизо със ситуацията. За момента спасителните екипи за извадили общо 11 души, които са откарани в болница. Възможно е под останките на сградата да има още поне десет души." - заяви министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казеньов.

Телевизионните кадри от инцидента показват, че част от сградата е напълно разрушена. При експлозията са били срутени стените на голяма част от апартаментите в блока.

Министърът на вътрешните работи призова за предпазливост в коментарите за причините за инцидента.

Префекта на Сен-Сен-Дьони, Филип Гали обаче потвърди, че "има силно подозрения", че става дума за изтичане на газ. Той посочи, че в жилищната сграда не са имали някакви оплаквания по време на работите по газификация в района отпреди три дни.

Към 11ч. сутринта пожарникарите успяха да установят контакт с 80-годишна жена под развалините, която обаче е починала по-късно от раните си.

Инцидентът е станал рано сутринта в неделя, 31 август, към 07:30, съобщава Льо Паризиен.

От експлозията частично разрушено е и близко кафене.

Съседният блок също е пострадал.

В близкото училище е създаден временен център за настаняване на обитателите на срутения блок. Възможно е да началото на учебната година в това учебно заведение да бъде отложена.