Блинкен: Русия не е показала реален интерес към прекратяване на войната в Украйна

Блинкен нарече идеите на Зеленски "добро начало"

22.12.2022 | 22:42 Редактор: Вяра Димова
Блинкен: Русия не е показала реален интерес към прекратяване на войната в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Русия не е показала реален интерес към прекратяване на войната в Украйна, докато президентът Владимир Путин изрази надежда за бързо решение.

Блинкен каза, че е разговарял с външните министри на Г-7 индустриализирани демокрации относно идеите за "справедлив мир", предложени от украинския президент Володимир Зеленски по време на историческо посещение във Вашингтон. Блинкен нарече идеите на Зеленски "добро начало" и изтъкна, че всеки мир трябва да бъде "справедлив и траен", а също, че САЩ няма да налагат свои собствени решения на Украйна, пише БГНЕС.

"Фундаментално в момента Русия не показа интерес към смислена дипломация, към смислено ангажиране, за да сложи край на тази война", подчерта Блинкен на пресконференция.

Той каза, че Русия може незабавно да прекрати войната, като изтегли войските си, но "при липсата на това трябва да видим някои значими доказателства, че Русия е готова действително да преговаря за справедлив и траен мир".

Путин по-рано в четвъртък каза пред репортери, че се надява конфликтът да приключи "и колкото по-скоро, толкова по-добре". 

Снимка: БГНЕС