fallback

Сблъсъци в Пакистан

Протестиращите искат оставката на премиера

31.08.2014 | 12:00 Автор: Ирина Георгиева

Сблъсъци между протестиращи и органите на реда избухнаха в столицата на Пакистан Исламабад. Един човек е загинал, а над 400 са ранени. Насилието ескалира, след като 25 000 демонстранти се опитаха да щурмуват резиденцията на премиера с искане за оставката му.

Тълпата от протестиращи се опитала да събори загражденията. Протестиращите били въоръжени с брадви, ножове и чукове. Органите на реда отговорили със сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат множеството.

"Наваз Шариф, ти говориш за демокрация? А това демокрация ли е? Ако живеехме в такава, щяхме да имаме правото да протестираме! Вместо това ни посрещаш с дъжд от куршуми!" - заяви Рашид Аван, един от демонстрантите.

Кризата придоби ново измерение по-рано през седмицата, след като правителството поиска мощната армия да посредничи. Това предизвика опасения, че военните ще използват ситуацията, за да предприемат един „мек преврат" и да увеличат своето господство над гражданските власти.

"Браво на вътрешния министър Нисар! Колко смел човек си ти, изправяйки се срещу не въоражените хора. Никой не е по-подъл от теб! Ще заведем дело, срещу теб!" - заяви Имран Хан, лидер на опозицията.

Недоволството на гражданите срещу премиера Наваз Шариф продължава вече 2 седмици.Въпреки днешните сблъсъци, той е категоричен, че няма да се оттегли.

 

fallback
Още от Свят
fallback