fallback

САЩ достави хуманитарна помощ на жителите на иракския град Амерли

Операцията е по искане на правителството на Ирак

31.08.2014 | 09:23 Автор: Ирина Георгиева

Американската армия е доставила хуманитарна помощ за жителите на обсадения иракски град Амерли, съобщи Пентагонът. Операцията е по искане на правителството на Ирак. Тя идва след серията от иракски въздушни удари по град Амерли, който в последните два месеца е под обсадата на Ислямска държава. 

В хуманитарната операция са участвали въздушните сили на САЩ, Австралия, Великобритания и Франция. На местното население са доставени храна, вода и медицински консумативи. ООН предупреди, че трябва да се предприемат мерки и да се защити местното население.

По-рано военновъздушните на Ирак са евакуирали десетки жени и деца от град Амерли, след като той падна в ръцете на джихадистите. От армията обясняват, че иракските войски и кюрдските сили са настъпвали от четири посоки на северния град. Те са успели да ударят позиции на екстремистите от Ислямска държава.

Групировката е обвинена в извършването на редица зверства в Ирак и Сирия. Доклад показва, че стотици жени от племето язиди са били продадени, съобщава базираната във Великобритания обсерватория за човешките права.

Офанзивата на екстремистите от Ислямска държава владее обширни територии в Северен Ирак. Техните настъпления станаха повод за военна намеса от страна на САЩ. Кюрдските сили от автономната област Иракски Кюрдистан също се включиха в сраженията и започнаха да си връщат част от окупираните от екстремистите територии.

 

fallback
Още от Свят
fallback