Терористична атака в Афганистан убила десетки през уикенда

Детонирани са няколко мини в тунел в прохода Саланг

21.12.2022 | 10:11 Редактор: Вяра Димова
Терористична атака в Афганистан убила десетки през уикенда

Взривяването на цистерна с бензин в тунел в прохода Саланг в афганистанската провинция Парван е предварително планирана терористична атака, съобщи афганистанският вестник "Hasht e Subh".

Позовавайки се на доклад на Министерството на вътрешните работи, изданието твърди, че пожарът в тунела е причинен от детонацията на няколко мини, една от които е била поставена в цистерната с бензин. Според събеседниците на вестника, експлозиите са станали по различно време. Те го нарекоха терористичен акт. Междувременно друг източник съобщава, че в събота са станали две експлозии, а в неделя - още две.

В неделя китайската информационна агенция Синхуа цитира служител на здравния отдел на провинция Парван, според когото 19 души са загинали, а други 32-ма са хоспитализирани с различни по тежест наранявания в резултат на експлозията на цистерна с бензин, пише БГНЕС.

Хамидула Мисбах, говорител на провинциалния отдел за благоустройство и комунални дейности, заяви в неделя пред TOLO News, че инцидентът е станал в събота, 18 декември, около 18:30 ч. местно време, когато цистерната с бензин се е преобърнала и се е запалила. Пожарът е бил овладян едва в неделя сутринта.

По последни данни на вестник "Hasht e Subh" броят на загиналите при нападението е нараснал до 100 души, а най-малко 120 са ранени. 

Снимка: БГНЕС