fallback

МВФ е взел решение да обедини третия и четвъртия транш на кредита за Украйна

Фондът одобри втория заем за Украйна на стойност 1,39 млрд. долара

30.08.2014 | 11:47 Автор: Ирина Георгиева

МВФ е взел решение да обедини третия и четвъртия транш на кредита за Украйна. Организацията вече одобри втори транш на стойност 1,4 милиарда долара, предава Интерфакс. Парите се отпускат с цел да бъде стабилизирана икономиката и валутата на Украйна. През май Киев получи 3.2 млрд. евро, а общо за две години страната очаква 17 млрд. евро. С първия транш бяха захранени валутните резерви на централната банка и държавния бюджет.

След като приключи първият преглед на изпълнението на икономическата програма на Украйна, Бордът на МВФ отпусна и вторият транш от заема в размер на  914,67 млн. СПТ или 1,39 млрд. долара, предава "Интерфакс". С получаването и на този транш общата отпусната от МВФ за Киев сума достигна 2,97 млрд. СПТ (4,51 млрд. долара).

Малко след оповестяването на решението премиерът на Украйна Арсений Яценюк благодари на Фонда за одобряването на втория транш за Киев.

"Изпълнителния съвет на МВФ единодушно реши да отпусне на Украйна следващия транш от финансовата подкрепа", написа в Twitter Яценюк.

 

Междувременно Павло Шеремета подаде оставка през миналата седмица след различия в рамките на правителството за това как да се справи с тежката икономическа ситуация. Шеремета беше сериозно критикуван от колегите си от кабинета относно темпа на икономическите реформи в страната, необходими за получаването на транша от 1,4 млрд. долара от Фонда.

 

fallback
Още от Свят
fallback