fallback

Палестинските власти заплашват Израел с Международния съд

29.08.2014 | 08:42 Автор: Теодора Георгиева

Палестинските власти заплашват да се обърнат към Международния съд, ако Израел не върне границите от 1967, съобщи Набил Шаат, висш представител на Фатах за палестинската агенция Маан на 28 август.

Президентът Махмуд Абас ще подаде на 15 септември в ООН заявлението за изготвянето на график за изтеглянето на Израел. 

Ако Съветът за сигурност отхвърли инициативата, каза Шаат, палестинците ще дадат Израел на съд.

Арабската лига ще се събере в Кайро на 7-9 септември, за да обсъди осигуряването на подкрепа на президента Абас.

Палестинският президент вече има принципната подкрепа на Саудитска Арабия и Египет.

Британският вестник The Guardian пише, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е изправен пред политическа турбуленция, след като преведе страната през седем седмична война - конфликт който стана повод за скептицизъм сред обществото.

Анализатори коментират, че Израел ще бъде изправен пред избори следващата година, обаче в момента Нетаняху няма силен съперник. 

Прекратяването на огъня между двете страни в началото на тази седмица сложи край на седемседмичния конфликт, който започна на 8 юли. Примирието обаче  е с отворен край.

Ръководителят на Хамас Халид Мешал няма да приеме да разоръжи своето палестинско ислямистко движение в Газа, както поискаха от Израел.

„Оръжията на съпротивата са свещени и ние няма да обсъждаме това в бъдещи преговори с Израел”, заяви Халид Мешал.т началото на военните действия жертвите сред палестинците надхвърлиха 2000 души, а броят на загиналите деца достигна 577.

Израел даде 64 жертви.

Сега Газа се опитва да се върне към нормален живот, но процесът по възстановяване ще отнеме много време.

 

fallback
Още от Свят
fallback