fallback

Киев обвинява Русия в инвазия в Източна Украйна

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно

28.08.2014 | 17:56 Автор: Теодора Георгиева

Съветът за сигурност се събра на извънредно заседание тази вечер /28 август/ по молба на Литва, постоянен член, заради твърдението на Украйна, че на нейна територия са нахлули на руски войски.

Постоянният представител на Великобритания Марк Грант заяви преди началото на срещата, че нито една страна не се съмнява в достоверността на информацията.

По-рано днес премиерът на Украйна Арсени Яценюк призова западните партньори да свикат заседание на Съвета за сигурност заради засилване на присъствието на руски войски в Източна Украйна.

 

Колона от бронирани превозни средства е била забелязана на 3 километра от границата с Украйна на 26 август.

Още по темата

Ройтерс съобщава, че украинските сили са се изтеглили от Новоазовск, Киев увеличава силите си в пристанищния град Мариупол.

Заради бързо влошаващата се ситуация в Източна Украйна, президентът Петро Порошенко отмени визитата си в Турция, където трябваше да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Реджеп Тайип Ердоган.

  "Заради руската инвазия в Украйна взех решение да отменя посещението си в Турция, въпреки седемте важни двустранни срещи, от които Украйна отчаяно се нуждае. Мястото на украинския президент днес е в Киев", заяви украинският президент Петро Порошенко.  

Киев поиска свикването на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за очертаване на следващите стъпки за разрешаване на кризата.

"Светът трябва да даде оценка на рязко влошаващата се ситуация", каза Порошенко.

Във връзка с напрегнатата ситуация украинският премиер Арсений Яценюк призова САЩ, ЕС и Г-7 да замразят руските активи, докато руските сили не се изтеглят от територията на Украйна.  

"Ситуацията в Източна Украйна рязко се влоши. Русия е изпратила известен брой бронирани превозни средства, танкове и войски. Можем да потвърдим, че руският ботуш е на украинска земя. Трудно е за Украйна да се справи с Русия и нейната армия", заявиът премиер Арсений Яценюк.

Още по темата

Москва категорично отхвърля тези обвинения.

По думите на руския посланик в ОССЕ Андрей Келин информацията за конвой от бронетранспортьори е изцяло фалшива и обвиненията са безпочвени.

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback