fallback

Реджеп Ердоган положи клетва като президент на Турция

Той спечели първите в историята на страната преки президентски избори

28.08.2014 | 16:28 Автор: Ирина Георгиева

Реджеп Тайип Ердоган положи днес, 28 август клетва като президент на Турция. Той спечели първите в историята на страната преки президентски избори, които се състояха на 10 август. На церемонията присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Реджеп Тайп Ердоган положи клетва като 12 президент на Турция, което засилва позициите му на най-силния лидер през последните години. Ердоган се закле да съблюдава конституцията, върховенството на закона, демокрацията, принципите и реформите на Ататюрк, както и принципите на светската република. 

"В качеството си на президент  се заклевам да спазвам честта и репутацията на великия турски народ, за да се гарантира съществуването и независимостта на страната." - заяви Ердоган.

Встъпването на новия турски президент в длъжност бе възвестено със 101 топовни салюти. Медиите в югоизточната ни съседка коментират, че днешният ден е исторически за страната.

След клетвата Ердоган поднесе венец в мавзолея на Ататюрк, който се намира на хълма в центъра на Анкара и е един от най-важните символи на светската република.

Ердоган победи в първите преки президентски избори в историята на югоизточната ни съседка.11 години на премиерския пост, Ердоган въведе реформи в икономиката. По време на неговото управление югоизточната ни съседка отбеляза завиден икономически напредък. Държавата е 15-тата икономика в света, а анализатори коментират, че само за десетилетие БВП на глава от населението се е увеличил три пъти.

Неговите противници се опасяват, че амбициите му да даде повече правомощия на държавния глава ще концентрира твърде много власт в ръцете на един лидер с автократични инстинкти и ще отдалечи държавата, кандидат за членство в ЕС от идеалите на Ататюрк – основателят на съвременната светска република. 

Ден по-рано Ахмед Давутоглу зае поста на премиер. Утре Давутоглу се очаква да обяви състава на новия кабинет.

 

fallback
Още от Свят
fallback