Реджеп Ердоган положи клетва като президент на Турция

Той спечели първите в историята на страната преки президентски избори

28.08.2014 | 16:28 Редактор:
Реджеп Ердоган положи клетва като президент на Турция
Реджеп Ердоган положи клетва като президент на Турция

Реджеп Тайип Ердоган положи днес, 28 август клетва като президент на Турция. Той спечели първите в историята на страната преки президентски избори, които се състояха на 10 август. На церемонията присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Реджеп Тайп Ердоган положи клетва като 12 президент на Турция, което засилва позициите му на най-силния лидер през последните години. Ердоган се закле да съблюдава конституцията, върховенството на закона, демокрацията, принципите и реформите на Ататюрк, както и принципите на светската република. 

"В качеството си на президент  се заклевам да спазвам честта и репутацията на великия турски народ, за да се гарантира съществуването и независимостта на страната." - заяви Ердоган.

Встъпването на новия турски президент в длъжност бе възвестено със 101 топовни салюти. Медиите в югоизточната ни съседка коментират, че днешният ден е исторически за страната.

След клетвата Ердоган поднесе венец в мавзолея на Ататюрк, който се намира на хълма в центъра на Анкара и е един от най-важните символи на светската република.

Ердоган победи в първите преки президентски избори в историята на югоизточната ни съседка.11 години на премиерския пост, Ердоган въведе реформи в икономиката. По време на неговото управление югоизточната ни съседка отбеляза завиден икономически напредък. Държавата е 15-тата икономика в света, а анализатори коментират, че само за десетилетие БВП на глава от населението се е увеличил три пъти.

Неговите противници се опасяват, че амбициите му да даде повече правомощия на държавния глава ще концентрира твърде много власт в ръцете на един лидер с автократични инстинкти и ще отдалечи държавата, кандидат за членство в ЕС от идеалите на Ататюрк – основателят на съвременната светска република. 

Ден по-рано Ахмед Давутоглу зае поста на премиер. Утре Давутоглу се очаква да обяви състава на новия кабинет.