САЩ подават ръка на Китай, готови са да помогнат в борбата с Ковид-19

Азиатската страна се отказа от политиката за нулев коронавирус след редица протести

15.12.2022 | 13:02 Редактор: Петя Кръстева
САЩ подават ръка на Китай, готови са да помогнат в борбата с Ковид-19

САЩ са готови да помогнат на Китай да се справи с рязкото увеличение в броя на болните от Ковид-19, ако Пекин поиска съдействие предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че на този етап Китай не е поискал помощ.

"Изразихме становище, че сме готови да помогнем по всякакъв начин, който те биха сметнали за приемлив. Така беше по времето, когато пандемията беше в разгара си, така е и днес", подчерта Кърби. 

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан каза по-рано тази седмица, че американски и китайски представители са обсъждали на двустранни срещи ситуацията с Ковид-19 и различния подход на страните за справяне с пандемията, но не огласи подробности.

"Иска ми се да си осигурим възможност за такива разговори чрез поверителни дипломатически канали", изрази очакванията си той.

Китайската корпорация "Чайна Мехеко груп" (China Meheco Group) съобщи, че е подписала споразумение с американската фармацевтична компания "Pfizzer" за внос и продажба на нейното лекарство за лечение на Ковид-19 - паксловид, в континентален Китай, тъй като страната се подготвя за рязък скок на броя на пациентите след отменянето на политиката за нулев коронавирус, пише БТА.

През август "Pfizzer" вече сключи сделка с китайската фармацевтична фирма "Чжъцзян Хуахай" (Zhejiang Huahai) за производство на паксловид - само за пациенти в континентален Китай.

Китай започна да се отказва от политиката за нулев Kовид този месец след протести срещу пагубните за икономиката ограничения, въведени от президента Си Цзинпин. Промяната породи опасения от рязко увеличаване на случаите на коронавирус.

Снимка: БГНЕС