fallback

Glaxo започва да тества ваксина срещу ебола

28.08.2014 | 15:24

Американските учени започват от следващата седмица да записват пациенти за клинични тестове на експерименталната ваксина на GlaxoSmithKline Plc срещу ебола.

 

Американският National Institutes of Health’s Vaccine Research Center е получил одобрение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, /Food and Drug Administration/, за започване на първа фаза опити, съобщи Майкъл Курила, директор на офиса за биозащита /Office of Biodefense, Research Resources and Translational Research/ по телефона за Bloomberg.

Първа фаза е първият тест на лекарство или ваксина на човек с цел установяване доколко е безопасна и дали ефектът от нея е същия, както теста върху животни.

 

Още по темата

Епидемията от ебола отне живота на 1552 души от четири страни и може скоро да причини още смърт, повече от всички предишни епидемии взети заедно.

NIH и Glaxo заедно разработват експерименталната ваксина, която не съдържа никакъв вирус на ебола.

Здравните власти обсъждат дали да дадат ваксината на хора в риск в Западна Африка, каза още Курила.

 

Вирусът на ебола предизвиква силни кръвоизливи у човека и приматите, което може да доведе до изпадане в шок, обилно кървене, отказ на много органи да функционират, и смърт.

От първата му поява през 1976 в два едновременни случая в Судан и Заир /сега Демократична република Конго/, вирусът на ебола е заразил около 1800 души и отнел живота на близо 1300 от тях.

Според СЗО, заразяването с ебола има фатален край в 90% от случаите.

Няма лицензирано лекарство или ваксина срещу ебола.

Долната схема на Bloomberg включва данни за потвърдените случаи на ебола, по години, до 25 август 2014.

 

fallback
Още от Свят
fallback