fallback

САЩ може да предоставят системи Patriot за противовъздушна отбрана на Украйна

Ще има ли кой да работи с тях?

14.12.2022 | 10:21 Автор: Елеонора Танева

САЩ са готови да предоставят ракетни системи Patriot за Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях решението е взето и чака финалното одобрение на министъра на отбраната Лойд Остин, а след това и подписа на президента Джо Байдън.

Агенцията посочва, че украинският президент Володимир Зеленски многократно е искал да получи системите за противовъздушна отбрана, за да бъдат защитени стратегически обекти на гражданската и военната инфраструктура. 

Възможно е Вашингтон да ги достави от своите "резерви" в Европа, вместо да се чака ново производство. Системите изискват и голям брой обслужващ персонал, чието обучение изисква месеци. В момента украински военни се обучават за работа с различни системи и въоръжения на територията на Европа, включително и в Германия.

Не е ясно и какви количества са готови да предоставят САЩ на Украйна - ако са няколко, те няма да променят съществено ситуацията, коментира живеещият в Москва анализатор Евгений Бужински, който е пенсиониран генерал от руската армия. "Дузина ракетни комплекса могат да защитят няколко обекта, а има хиляди", допълва той пред Bloomberg. 

Четете повече по темата в investor.bg.

fallback
Още от Свят
fallback