Германия втвърдява тона към имигрантите

Правителството разглежда мерки, които да попречат на чужденците да експлоатират системата за социални осигуровки

28.08.2014 | 11:45 Редактор: Ирина Георгиева
Германия втвърдява тона към имигрантите

Германия втвърдява тона към имигрантите. Правителството разглежда мерки, които да попречат на чужденците да експлоатират системата за социални осигуровки и детски надбавки. Новината съобщи в Берлин министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той предлага въвеждането на максимален шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия.

6-месечното ограничение за пребиваване няма да важи за граждани, които докажат после, че имат перспектива да получат работа. Засега обаче не се съобщава за обективни критерии, по които може да бъде дадена такава оценка, например образование, професионален опит, езикови познания.

Според мерките, предлагани от вътрешното министерство, имигранти, които умишлено не търсят работа, а само натоварват социалната система, могат да получат забрана за повторно влизане в страната. Освен това може да се стигне и до лишаване от свобода за срок от 3 години, в случай че бъдат признати за виновни за предоставяне на невярна и непълна информация и документи, относно пребиваването си. 

Подобно на британските си колеги, Томас де Мезиер посочи българите и румънците като най-рискова група. По думите му имигранти от тези страни, предимно от ромки произход създават сериозен престъпен контингент и някои градски управи вече са се оплакали официално от проблема.