fallback

След Хамас, и Израел обяви военна победа в Газа

Израелската армия обаче остава в повишена готовност

28.08.2014 | 08:52 Автор: Ирина Георгиева

След като Хамас обяви победа в Ивицата Газа, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също описа края на войната като успех. Неговият мотив – палестинските ислямисти са били дарени много силно и никое от исканията им не е удовлетворено в споразумението за примирие. Израелската армия обаче остава в повишена готовност и по думите на Нетаняху ще реагира безпощадно на всяка провокация с ракетен огън от Газа.

В Израел предупредителните сирени за ракетни удари от Газа остават безмълвни. Армията обяви, че няма случаи на нарушаване на примирието. 

"Дали сме постигнали целта си с установяването на дългосрочно примирие? Мисля че е твърде рано да се каже. Но със сигурност нанесохме тежък удар на Хамас и другите терористични групи." - заяви Нетаняху.

Премиерът Нетаняху получи някои критики, че не е подложил на гласуване в парламента решението да бъде приет мирния план на Египет. Най-големият израелски вестник Йедиот Ахронот стига дори по-далеч и написа:

„След 50 дни война с терористите и загуба на живота на десетки военни, ние очаквахме повече от решение за примирие. Очаквахме премиерът да отиде при президента и да връчи своята оставка." - пише изданието.

Иначе Газа се опитва да се върне към нормалния начин на живот. Хиляди палестински бежанци се връщат по домовете си, но много от тях заварват само руини. Голяма част от инфраструктурата, разрушена от израелските удари е непоправима по първоначални оценки на инженери и строители. 

Очаква се възстановяването на Газа да отнеме години, въпреки че вносът на цимент, стомана и други строителни материали няма да бъде възпрепятстван от Израел.

 

fallback
Още от Свят
fallback