fallback

Нов фронт на сблъсъците между сепаратистите и украинската армия

Западът обвини Русия, че инициира ново нахлуване на свои военни в Украйна

28.08.2014 | 08:46 Автор: Ирина Георгиева

Западът обвини Русия, че инициира ново нахлуване на свои военни в Украйна. САЩ алармираха, че в Донецк и Луганск е на лице контраофанзива на сепаратистите, дирижирана от Москва. Властите в Киев съобщиха, че проруските бойци са си проправили път до пристанищния град Новоазовск, създавайки нов фронт на сблъсъците. Германският канцлер Ангела Меркел поиска обяснение за случващото се от руския президент Владимир Путин.

Новият фронт на военните действия, предприет от сепаратистите има логично тактическо обяснение – украинската армия да бъде разпръсната на по-широк периметър, след като постигна успехи в борбата със сепаратистите в Донецк и Луганск.  

Друга тяхна цел, според анализатори, е прокарването на линия на териториален контрол, която да свързва пряко Русия и Крим. 

Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин отрече участието на Русия.

„Ако Москва влезе във война, в позиция да изпълнява контра-офанзивата ще бъде Киев. Но засега се справяме без помощта на руските военни“, обяви той, като добави, че в редиците на сепаратистите се включват доброволци от цяла Източна Европа, включително от Сърбия. 

Новата ескалация на сблъсъците идва само часове след като украинският президент Петро Порошенко се срещна с руския си колега Владимир Путин и обеща създаването на пътна карта за мир! Новото развитие е факт и в навечерието на срещата на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Вчера, 28 август в Брюксел, високопоставен дипломат от Алианса заяви, че подкрепата на Русия към сепаратистите опасно силно се задълбочава.

 

fallback
Още от Свят
fallback