Кристин Лагард няма да подава оставка въпреки разследването

Коментар на Каролин Конан за телевизия Bloomberg

27.08.2014 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
Кристин Лагард няма да подава оставка въпреки разследването

Кристин Лагард е разследвана за плащане на държавни средства на бизнесмен. Това се е случило през 2008, докато тя беше министър на финансите на Франция. Тази история хвърля сянка върху нея от доста дълго време. Сега ще се свържем с Париж, с нашия кореспондент Каролин Конан, за да разберем точно какво знаем до този момент. Тя казва, че няма да подаде оставка. Какво още знаем?

Каролин Конан: Да, в момента тя казва, че ще запази работата си като шеф на МВФ. Тя няма да подаде оставка.

Този случай датира от 2008, когато тя беше финансов министър по време на мандата на Никола Саркози.

Съдиите разследват дали тя е изиграла роля в случая, когато френската държава се наложи да плати 400 милиона евро на бизнесмена Бернард Тапи.

Бернард Тапи е много колоритен и известен френски бизнесмен. Той също така беше известно време в затвора, след като се оказа, че е уреждал футболни мачове през 90-те години.

Той заяви, че по това време държавата, че френската държавна банка Credit Lyonnais го е излъгала, когато е продал своя дял в  Adidas - германският производител на спортни облекла.

Така че този случай беше отнесен към съда и държавата плати 400 милиона евро.

Криминалното разследване, което се провежда в момента, трябва да установи, дали тогавашният президент Никола Саркози е съдействал за предоставянето на тези 400 милиона евро, за да си осигури подкрепа по време на изборите през 2007.

Така че за момента Кристин Лагард е призована като свидетел по този случай. Тя обаче не е подведена под отговорност.

Разследването продължава и ако помните, изпълнителният директор на Orange Stéphane Richard, който по това време беше шеф на екипа на Кристин Лагард във финансовото министерство, също беше обвинен по този случай по-рано.

Той обаче все още е изпълнителен директор на Orange и разследването все още продължава.

От своя страна Кристин Лагард също не смята да подава оставка.

Тя казва, че се връща във Вашингтон, за да продължи да работи като директор на МВФ. Тя се връща във Вашингтон още този следобед.

Ок, само да сме наясно. Тя е разследвана, но обвинение срещу нея не е повдигнато. Някои биха казали, че тя има потенциал за политическа роля обратно в Европа. Този скандал прави ли по-малко вероятно завръщането й на политическата сцена в Европа? Какво мислиш?

Каролин Конан: Разбира се, всички ние си спомняме това, което се случи с Доминик Строс-Кан, бившият шеф на МВФ, който трябваше да напусне поста си.  Той не се върна в политиката, както планираше за последните президентски избори.

Случаят с Кристин Лагард е малко по-различен. Тя не е казвала официално, че иска да бъде кандидат за следващите президентски избори.

Но, разбира се, ако това криминално разследване не се развие в нейна полза, това със сигурност може да застраши шансовете й.

За сега бившият президент Никола Саркози все още остава главният кандидат на дясната партия. Така че предстои да видим, как този случай ще се развие.