Бомбай превръща гета в небостъргачи

Коментар на кореспондента на Bloomberg в индийския мегаполис Бума Шривастава

27.08.2014 | 15:47 Редактор: Георги Стоянов
Бомбай превръща гета в небостъргачи

Бомбай, като град, се състои от 7 свързани острова и страда от хроничен недостиг на пространство. Така че имаме тези небостъргачи и по средата изведнъж имаме гето.

При това тези гета в града всъщност са на централни и доста примамливи за строителните предприемачи места.

Така че рецептата е да се използва земята на тези гета. Хората да бъдат обезщетени, да им бъде предоставена земя, на която да им се построят безплатни жилища, а на освободената територия да се изградят жилища за всички останали.

Идеята е че тези гета заемат над 36 квадратни километра земя, която струва 1,4 милиарда долара.

Проектът цели да има жилища за все повече хора . Това също така съвпада и с плановете на правителството на Нарендра Моди, който иска да предостави достъпни жилища за повече хора с нормални санитарни условия във всеки дом.

Така че това са приоритетни социални проблеми. Да се реши проблемът с гетата. Това всъщност се случва.

Най-големият проблем е да накараме хората да се съгласят. Законът изисква 70% от хората в дадено гето да се съгласят на подобен план за релокация.

В общностите, които са разделени по кастов признак, култура и религия,  да се достигне 70% съгласие, именно това създава най-големите главоболия.

В някои случаи проектите не стартират с години. От регулационна гледна точка най-голямото предизвикателство е надзора на целия проект, както и да се гарантира, че оригиналните обитатели на гетото ще получат безплатно жилище и че тези жилища ще бъдат изградени достатъчно добре, за да позволят нормален живот.

Също така, че проектът се изпълнява в срок и че няма допълнителни разходи. Това са предизвикателствата – всеки който има право на безплатен дом да го получи и при това на време.