Ислямска държава може да печели по 2 млн. долара на ден от продажба на петрол на черния пазар

27.08.2014 | 11:48 Редактор: Ирина Георгиева
Ислямска държава може да печели по 2 млн. долара  на ден от продажба на петрол на черния пазар

Групировката „Ислямска държава“ има възможност да печели по 2 млн. долара на ден от продажба на петрол на черния пазар, предлагайки по-ниска цена за него. За това алармира иракското министерство на петрола.

Ислямска държава контролира около 60% от зоните, в които Сирия произвежда петрол, както и няколко полета в Ирак. Затова и залогът в нестихващите сблъсъци около рафирерията Байджи е доста голям.

"Те могат да печелят по 2 млн. долара на ден. Това е огромна сума. Джихадистите могат да я използват, за да увеличат своята мощ. Терористите могат да използват парите, за да продължат битката с иракските сили." - заяви Хюсеин Аллауи,
съветник на иракското Министерство на петрола.

Джихадистите пласират петрола предимно в Турция и се радват на големи печалби. Черният пазар процъфтява и по границата с Ирак и Иран. Цената, на която се предлага петролът е с между 10 и 25 долара за барел под средната, която варира около 100 долара.

"Ситуацията прилича на разпространение на рак. Зверствата, които Ислямска държава извършва показват, колко опасна организация е. Това не е проблем, с който се сблъсква само Ирак. Това е опасност за цялата международна общност. Сега разполагат и с ресурси." - алармира бившият министър на петрола на Ирак Ибрахим Ал Улом.

Въпреки това от иракското Министерство на петрола отчитат, че джихадистите не разполагат с необходимата експертиза и технически персонал, поради което възможностите им за експлоатация на контролираните от тях полета са ограничени.