fallback

Палестина и Хамас празнуват примирието с Израел

Стотици палестинци цяла нощ празнуваха постигнатото снощи примирие

27.08.2014 | 08:45 Автор: Ирина Георгиева

Стотици палестинци цяла нощ празнуваха постигнатото снощи примирие между Израел и Хамас. В град Газа бойците на Хамас също издигнаха флагове на победата, макар да е спорно коя от двете воюващи страни постигна по-голяма част от целите си. Така беше сложен край на продължилият 7 седмици конфликт.

Примирието включва незабавно спиране на огъня и облекчаване на блокадата на Ивицата Газа. След 1 месец в сила влиза втори етап на примирието, като тогава Израел и Палестина ще обсъдят възможността за строителството на летище морско пристанище в Газа и освобождаването на затворници от редиците на Хамас. 

"Това е решение на Палестинците! Ние ще построим свое летище и всеки който го атакува ще понесе нашия удар върху неговото летище!" - категоричен лидерът на Хамас е Махмуд ал-Захар.

По настояване на Йерусалим, в Кайро ще стартират и преговори, които да доведат до разоръжаването на паравоенни групировки в Газа. 

"Обръщам се към нашите врагове – това, което видяхте в битката през последните седмици не беше много! Имаме още много изненади! Ние сме Бригадите Иззедин ал Касам." - заяви боец на Хамас.

Говорител на израелското правителство обяви, че страната се надява този път примирието да бъде спазено и от двете страни. Посочва се, че Хамас приема същите условия, които бяха уточнени с посредничеството на Египет още пореди месец.

Примирието предизвика силни положителни реакции от международната общност. Ген. секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства новината но предупреди, че всякакви преговори, които игнорират първостепенните причини за избухването на конфликта, правят примирието крехко.

От началото на конфликта 8 юли насам, загинаха 2139 души, повечето от които цивилни.Израелската армия също даде жертви – 64 души.

 

fallback
Още от Свят
fallback