fallback

Ебола може да намали БВП на 4 африкански страни с 1-1,5%

27.08.2014 | 07:19

Най-силната епидемия от ебола може да намали икономическия ръст на четири западноафрикански страни с 1-1,5% от БВП, съобщи Африканската банка за развитие на 26 август.

"Еболата заплашва и икономиките. Тази криза вероятно ще струва 1% или 1.5% от БВП на засегнатите страни. Страни, които трябваше да се възстановят след тежките години на кризи и граждански войни от 60те, 80те и 90те. Еболата застрашава и сигурността на прехраната, защото в този дъждовен сезон не се отделя необходимото внимание на земеделието", казва Доналд Каберука, президент на ABD, цитиран от АФП.

 

Извън непосредствената криза и средносрочните ефекти, затварянето на границите и мерките за сигурност, предприемани от авиокомпаниите от много африкански страни може да се отрази дългосрочно на икономиките като цяло.

"Самият имидж на този континент е изправен пред риск и подновяване на стигмата, от която тъкмо започна да се отърсва“, продължава Д. Каберука.

 

"За съжаление имаме общности, които не слушат съветите на здравните агенции и това води до по-голямо разпространение на вируса. Затова продължаваме да съобщаваме за нови случаи, особено в Сиера Леоне и Либерия“, казва д-р Луис Самбо, регионален директор на СЗО.

Жероен Бежбергер, медицински координатор на MSF Демократична република Конго казва:

"Друго голямо предизвикателство ще бъде информирането, образоването и информирането на обществеността, защото е важно да се каже на хората от засегнатите региони и да бъдат накарани да разберат, че традиционните погребални практики може да бъдат много вредни и опасни, защото телата на жертвите на ебола са силно заразни."

 

Според министъра на здравеопазването на Демократична република Конго Феликс Кабанге Нумби заради отдалечеността на региона няма контакт с хората от Джера и всички в Запазна Африка.

„Като имаме предвид, че това е епидемия, както и другите шест, които имахме преди, ще използваме целия си арсенал от мерки за интервенция така, че в най-скоро време да прекратим епидемията“, казва Нумби.

 

Според него в Изиро епидемията е била овладяна за 76-78 дни.

„След като се обяви последния случай, трябва да се изчака 42 дни. Ако успеем да задържим епидемията в продължение на 30 дни, можем да обявим нейния край след 72 дни."

Според СЗО инкубационният период на вируса на ебола е 2-21 дни.

fallback
Още от Свят
fallback