fallback

СЗО: Борбата с ебола е затруднена от големия брой заразени медицински работници

26.08.2014 | 17:21 Автор: Ирина Георгиева

Големият брой здравни работници, заразени със смъртоносния вирус ебола в Западна Африка възпрепятства усилията за справяне със заразата. Това се казва в изявление на Световната здравна организация. Данните показват, че повече от 240 здравни работници са се разболели от вируса докато са лекували пациенти в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия. Над 120 от тях са загинали. 

Според Световната здравна организация заразяването на медицински персонал е безпрецеденто високо. Причината до голяма степен се крие в липсата на оборудване, ръкавици, маски. Страхът от вируса ебола принуди лекари и медицински сестри да бягат от лечебните заведения. Недостигът на персонал обаче доведе до затварянето на болници и клиники.  От UNICEF коментират, че отслабената система в засегнатите държави може да доведе до драстично увеличаване на смъртните случаи и от общи заболявания.

"Това са страни, които имат много слабости в системата на здравеопазването и децата са изложени на риск от смърт от заболявания като малария, диария, пневмония." - коментира д-р Хиитър Паповитс, съветник по здравеопазването в UNICEF.

Експерти от UNICEF коментират, че организацията се опитва да направи необходимото, за да не се превърнат основните здравни услуги в Западна Африка в следващата жертва на вируса ебола. За тази цел организацията е изпратила в либерийската столица Монровия  здравни и хигиенни материали. Доставката включва 27 тона концентриран хлор за дезинфекция, 450 000 латексови ръкавици, интравенозни течности и готова за консумация терапевтична храна за подсилване на пациентите. От UNICEF призоваха и за създаването на дългосрочна стратегия за съживяване на здравната система в Африка.

"Необходими са дългосрочни усилия за превръщанто на здравните системи в добре функциониращи за в бъдеще, когато са на лице други огнища на вируса Ебола, холера, малария. Здравеопазването трябва да бъде подготвено да се справя с такива случаи." - допълни д-р Паповитс. 

Междувременно Африканският съюз започна инициатива за набиране на допълнителни здравни работници от своите страни членки. Руанда и Уганда са поредните африкански държави, наложили ограничения за пътуване във връзка с епидемията от ебола.

 

fallback
Още от Свят
fallback