Френският премиер трябва да съобщи днес състава на новото правителство

Рокадата идва, след като икономическият министър Арно Монтебур призова за рязка промяна във фискалната политика

26.08.2014 | 08:46 Редактор: Ирина Георгиева
Френският премиер трябва да съобщи днес състава на новото правителство

Френският премиер Манюел Валс трябва да съобщи днес, 26 август състава на новото правителство. Рокадата идва, след като икономическият министър Арно Монтебур призова за рязка промяна във фискалната политика. Втората промяна на правителството във Франция предизвика много реакции.

The Wall Street Journal публикува материал със заглавие „Втория шанс за Оланд“, който изданието нарича най-слабият президент в историята на Франция. 

Отстраняването на Монтебур би трябвало да доведе до ускоряване на плана на Оланд да съкрати публичните разходи с 50 млрд. евро за периода 2015 – 2017 г.

Според местните медии досегашният икономически министър не заслужава добра оценка – страната записа две поредни тримесечия с нулев растеж и нива на безработицата над 10%. Размерът на преките чуждестранни инвестиции спада непрекъснато като няма изгледи да подобрят значително антирекорда от миналата година от 5 млрд. долара. 

Иначе президентът Оланд, чийто рейтинг на одобрение е едва 17%,  се намира в много сложна ситуация след отстраняването на Монтебур – трябва да намери почти невъзможния баланс – да назначава министри, които ще изпълняват непопулярни мерки за икономии, да търси начини за създаване на растеж и работни места, и в същото време да не се подава на ударите от страна на вътрешнопартийният му опоненти от Левицата.