fallback

Петро Порошенко разпусна парламента

Днес президентите на Украйна и Русия - Петро Порошенко и Владимир Путин ще проведат среща в Минск

26.08.2014 | 08:37 Автор: Ирина Георгиева

Днес, 26 август президентите на Украйна и Русия - Петро Порошенко и Владимир Путин ще проведат среща в Минск. Тя идва часове след като украинският държавен глава съобщи, че разпуска Върховната Рада и обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори на 26 октомври.

Основният мотив за решението на Порошенко е присъствието в парламента на депутати, които подкрепят отстранения бивш държавен глава Виктор Янукович.

„Украинският народ иска ново управление и отиването до урните е начинът, властта да бъде прочистена“, каза президентът.

След като управляващата коалиция в страната се разпадна на 24 юли, изтече 30 дневния конституционен срок, в който да бъде съставена нова. А това отваря пътя към нови избори.

"Днешната структура на Върховната Рада е опора на Янукович от година и половина. Повечето от тези депутати са гласували за диктаторски закони, които в последствие отнеха живота на стотици. Трябва да понесат своята отговорност –политическа и криминална. Много членове на парламента са спонсори или поддръжници на сепаратисти и терористи. Аз виждам победа в Донбас и победа на реформистките демократични сили във Върховната Рада като тясно свързани процеси. Предсрочните избори са част от моя мирен план."- заяви Петро Порошенко.

Провеждането на избори обаче е и сериозен риск за Порошенко. Ако той не съумее да сложи край на сблъсъците и сраженията в Източна Украйна, вотът може да бъде компрометиран и легитимността му отново да бъде оспорена от Москва и сепаратистите. 

Иначе политическия съвет на украинската партия „Баткивщина” взе решение отново да подкрепи кандидатурата на Арсений Яценюк за длъжността министър-председател на Украйна, в случай че заслужи доверието на гражданите. 

В същото време търпението на украинците към властта се изчерпва заради това, че все още е синоним на корупция и невъзможността й да провежда важни реформи.

 

fallback
Още от Свят
fallback