Лавров: Русия обмисля да изпрати втори конвой в Източна Украйна

Русия е готова на всякаква форма на дипломация, за да сложи край на кризата в Украйна

25.08.2014 | 16:07 Редактор: Ирина Георгиева
Лавров: Русия обмисля да изпрати втори конвой в Източна Украйна

Москва възнамерява да изпрати втори конвой от хуманитарна помощ в Източна Украйна, тъй като хуманитарната ситуация там не се подобрява. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в навечерието на планираната среща между държавните глави на Украйна и Русия в Минск. Русия е готова на всякаква форма на дипломация, за да сложи край на кризата в Украйна, посочи още той.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се предвижда следващият хуманитарен конвой да премине по същия път.

„Всеки, който има нужда от помощ ще я получи", подчерта Лавров и изрази надежда за по-тясно сътрудничество с украинските власти за изготвяне на необходимите формалности с цел да не се повтори сценария от първия конвой с хуманитарна помощ.

Дипломат номер едно на Русия изрази надежда и че утрешната среща в Минска между президентите на Украйна и Русия ще се фокусира върху хуманитарната ситуация в Източна Украйна и че всички участници ще настояват за премахването на всички пречки с цел предоставяне на помощ на нуждаещите се. По думите му действията на украинските сили срещу мирните граждани са военни престъпления. 

"Училища, детски градини, пазари, църкви, болници, структури бяха унищожени. Мисля, че военните експерти разбират много по-добре от много от присъстващите тук. Тези случаи вече не могат да бъдат описвани като случайност или пък като жертви на погрешна стрелба." - подчерта Лавров.

По-рано говорителят на украинската служба за сигурност и отбрана Андрей Лисенко заяви, че руски сили под маската на сепаратисти са навлезли в Източна Украйна с десет танка и две бронирани пехотни превозни средства с цел да се отвори нов фронт на сепаратистка война.  

Лавров опроверга всички твърдения, че е имало руски опити за военно оборудване в Украйна. По думите му това е нова поредица от лоша информация, която циркулира през последните дни. Той подчерта, че докладите за преминаването на руски сили на територията на Украйна не са били потвърдени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

По време на пресконференцията Лавров засегна и темата за трагедията със сваления малайзийски самолет. Той смъмри редица правителства, че са загубили интерес към разследването на инцидента. 

"Създадохме си впечатление, че е загубен интересът към разследването на инцидента със самолета. След първите остри и истерични обвинения към Русия и бунтовниците, всички, които хвърлиха тези обвинения замълчаха. Ние сами се опитваме да запазим още живо вниманието върху този сериозен проблем." - заяви Лавров.

Не на последно място Лавров коментира, че Русия одкрепя стремежа на западните си партньори да бъде победен международният тероризъм. Това обаче трябва да става според принципите на международното право. лавров добави, че Русия ще работи със страните, споделящи нашите цели в антитерористичната борба.