Френското правителство подаде оставка

Причина за изненадващия ход е напрежението, което създаде министърът на икономиката Арно Монтебур

25.08.2014 | 15:51 Редактор: Ирина Георгиева
Френското правителство подаде оставка

Френското правителство подаде оставка. Причина за изненадващия ход е напрежението, което създаде министърът на икономиката Арно Монтебур. Той призова за нови икономически политики и постави под въпрос фискалната политика на Германия, която нарича мания по бюджетната дисциплина. 

Манюел Валс обвини министърът на икономиката Арно Монтебур в пресичане на жълтата линия след като Монтебур атакува строгите мерки, които по думите му са удушили растежа на Франция. От своя страна пък икономическият министър коментира, че е дошло време да се сложи справедлива и нормална устойчивост на прекомерните мании на консерваторите в Германия.

Френският държавен глава Франсоа Оланд изпрати ясно послание, че несъгласията в партията няма да бъдат толерирани в този труден икономически момент.

Френските печатни издания гръмнаха със заглавия: "Криза в правителството", "Министерският бунт предизвика правителствена криза".

Мнозина жители на френската столица Париж пък коментираха, че Валс е взел правилно решение като е депозирал оставката на правителството. 

"Доволен съм от това решение на премиера Валс. Мисля, че в сегашния си вид това правителство не може да функционира и е непоследователно, тъй като има много разногласия в неговите редици." - коментира Пенелопе, жител на Франция  

Анализатори коментират, че с безработица над 10% и растеж в застой, решението за разпускането на правителството е ясен знак, че Франсоа Оланд го очаква трудна есен. Френският държавен глава пое ангажимент да съкрати публичните разходи с 50 млрд. евро за периода 2015 – 2017 г.

Манюел Валс зае поста министър-председател на Франция през март тази година след лошото представяне на социалистическата партия на президента Франсоа Оланд на местните избори.