Освободен е американският журналист Тео Къртис

Той беше пленен в Сирия през 2012 г.

25.08.2014 | 08:29 Редактор: Ирина Георгиева
Освободен е американският журналист Тео Къртис

Американският журналист Тео Къртис, пленен в Сирия през 2012 г. беше освободен. Новината съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери. По думите му в преговорите с похитителите са участвали десетки държави, а основна заслуга за освобождаването му имат дипломати от страните от Арабския залив.

Според източници, близки до катарските служби, Къртис е бил предаден на представител на ООН в Сирия. Освобождаването е станало в областта на Голанските възвишения.  

По тяхна информация не е ясно дали Катар участва активно в други преговори за освобождаването на американски журналисти, включително Стивън Сотлоф – човекът, който беше показан в края на видеото с екзекузията на Джеймс Фоули.
В разпространено видео след освобождаването на Къртис, който е журналист от Бостън, той разказва, че отношението към него е било добро. Имал е достатъчно храна и дрехи.

По данни на базираният в САЩ Комитет за защита на журналистите, около 20 репортери се водят изчезнали в Сирия. Предполага се, че повечето от тях са в ръцете на джихадистите от Ислямска държава.