fallback

Какъв е планът на Меркел за Украйна?

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg

22.08.2014 | 16:02 Автор: Георги Стоянов

Това изглежда е нещо, за което украинският дипломат Павло Климкин намекна в това интервю за германските медии, което беше излъчено тук в Берлин.

Той иска икономическа помощ за страната си. Той иска Меркел да помогне страната да бъде приобщена към Европа, към запада.

Той също така благодари на Меркел, за това, че се опитва да успокои напрежението, да сложи край на конфликта в източната част на страната.

Трябва да споменем обаче, Джон, че въпреки, че всички тези приказки за дипломация, боевете продължават също. Дори може да кажем, че те се ожесточават.

Да, конвоят, конвоят с международната помощ от Русия може би много скоро ще влезе в страната.

Миналата нощ обаче украинското правителство съобщи, че са унищожили 100 сепаратисти и 3 танка. Това все още не е потвърдено.

На фона на всичко това, тези дипломатически усилия и боевете, президентът на Украйна говори за необходимостта от мир.

Ето един бърз цитат от него. Украйна иска мир, целят свят е изморен от войната.

Вчера Лавров, руският външен министър, разговаря с германския си колега. Разбира се, утре Ангела Меркел пристига в Киев и всичко води към тази среща във вторник между президента Путин и президента Порошенко в Минск.

Ще намерят ли обща почва или ще станем свидетели на същата реалност, каквато е на терен, а именно, че Украйна ще откаже примирие, докато, както смятат те, Русия изпраща оръжие, муниции и дори хора.

Може би. Правителството говори много сериозно за провеждане на предсрочни избори. Те ще разпуснат парламента на 24 август. Това очевидно е само след няколко дни.

Парламентът се разпуска, трябва да бъде избран нов парламент. На фона на всичко това има и вътрешни борби.

Икономическият министър подаде оставка, защото той казва, че негов заместник е бил назначен без негово знание. Така че не изглежда правителството в Киев да е особено единно.

fallback
Още от Свят
fallback