fallback

Кюрдите укрепват позициите си в северен Ирак

През юни в контролираните от кюрдите региони са добивани средно по 360 хиляди барела петрол на ден

22.08.2014 | 15:32 Автор: Георги Стоянов

В хаоса на Северен Ирак не само религиозните малцинства са под заплаха. Застрашена е и петролната индустрия в региона. И това е най-очевидно тук, в град Киркук.

Около града се намират едни от основните залежи на петрол в Ирак.

Същевременно централното правителство прави малко, за да помогне на този обсаден град, както от военна гледна точка, така и от финансова.

И в този финансов вакуум и на фона на проблемите със сигурността, на преден план се откроява доминиращата общност в града – кюрдите.

Киркук е търговски център и в исторически план населението е било изключително разнородно. Но преди няколко седмици, след като иракската армия напусна този регион, кюрдските Пешмерга сили влязоха в града и естествено, бъдещата кюрдска държава ще включва този богат на петрол град.

Въпреки протестите на Багдад, местното кюрдско правителство неотдавна пусна в експлоатация своя собствена тръба до границата с Турция, а кюрдките Пешмерга сили, като тези, поеха контрола над няколко близки нефтени съоръжения.

През юни целият кюрдски регион  е произвеждал средно по 360 хиляди барела петрол на ден.

Кюрдите казват, че 90% от това количество може да се изнася през току що построената тръба от Киркук до Турция, въпреки че по-голямата част от нефтената инфраструктура в Киркук остава официално в ръцете на държавната иракска нефтена компания. За момента обаче тя не продава и капка петрол от тук.

 

fallback
Още от Свят
fallback