Върховният съд на Великобритания поряза Шотландия - няма право на референдум за отделяне

Правителството не можело да има законодателни инициативи

23.11.2022 | 14:13 Редактор: Елеонора Танева
Върховният съд на Великобритания поряза Шотландия - няма право на референдум за отделяне

Шотландското правителство няма правомощията да организира нов референдум за независимост без съгласието на британското правителство. Това реши Върховният съд на Великобритания, което е неуспех за кампанията на шотландските власти за отделяне от Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.

Върховният съд постанови, че шотландският парламент "няма право на законодателни инициативи, свързани с организирането на референдум за независимост".

Председателят на съда Робърт Рийд каза, че петимата членове на съда са приели решението с единодушие.

Полуавтономното шотландско правителство иска да организира референдум през октомври догодина с въпроса "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?"

Подкрепящото независимостта правителство в Единбург иска това решение да бъде преразгледано. Като довод в поддръжка на тезата си то привежда и факта, че на референдума за членството на Великобритания в ЕС мнозинството шотландци са гласували "за" оставането в Съюза, което според шотландския кабинет създава изцяло нова политическа ситуация.

Главният юрисконсулт на шотландското правителство Дороти Бейн заяви пред Върховния съд миналия месец, че референдумът ще има консултативен, а не правно обвързващ характер. Но добави, че ако шотландците подкрепят независимостта, това ще бъде силен аргумент в подкрепа на отделянето на Шотландия, информира БТА.

В коментар на днешното съдебно решение първият министър на Шотландия заяви, че е разочарована от него. И добави, че то само засилва доводите в подкрепа на независимостта, предаде Ройтерс.

"Макар и да съм разочарована от решението на Върховния съд, ще се съобразя с него - то на практика не създава ново законодателство, а само тълкува съществуващото. Подобно законодателство, което не позволява на Шотландия да избере бъдещето си без съгласието на Уестминстър, само и единствено развенчава мита, че Великобритания съществува на основата на доброволно сътрудничество, и дава нов аргумент в полза на независимостта", написа Стърджън в Twitter. 

Снимка: Bloomberg.com