fallback

Националната гвардия на САЩ напусна град Фъргюсън

Губернаторът на щата Мисури- Джей Никсън, издаде заповедта след като напрежението стихна

22.08.2014 | 13:26 Автор: Мариета Иванова

Националната гвардия на Съединените щати напусна град Фъргюсън. Губернаторът на щата Мисури, Джей Никсън издаде заповедта след като напрежението стихна. Според Никсън, войниците в града вече не са необходими, тъй като ситуацията във Фъргюсън постепенно се нормализира.

През последните две седмици Фъргюсън стана арена на най-яростните протести в двата президентски мандата на Барак Обама. От своя страна, главният прокурор на Съединените щати Ерик Холдър, който беше на визита в Фъргюсън, обеща на протестиращите, че той лично ще гарантира „независимостта и точността" на разследването на убийството на 18-годишният Майкъл Браун.

Правозащитни организации пък, споделиха своите опасения, че войниците в града може да доведе до ефект, противоположен на очаквания, а именно - повишаването на напрежението заради недоволство от репресивни мерки. Междувременно стана известно, че кампанията по набиране на средства в подкрепа на офицера Дарън Уилсън, който уби чернокожия младеж, е събрала близо $170 000. Пари са дали над 4000 души.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback